vineri, 17 decembrie 2010

Manipularea tarantulelor



In cazul adultilor, cea mai usoara metoda este urmatoarea: se ia o sticla de plastic careia i se elimina portiunea de la baza, obtinandu-se astfel un clopot.
Cu ajutorul unui betisor lung (creion, pensula, etc), se ghideaza tarantula spre interiorul sticlei. Portiunea deschisa a „clopotului” poate fi blocata cu un capac, o carte, etc.
Pentru scoaterea tarantulei din sticla, se desface capacul de la gura recipientului, ghidandu-se (prin atingeri usoare cu ajutorul betisorului) tarantula spre baza „clopotului”.
Manipularea adultilor din speciile mai putin agresive (Brachypelma smithi, Brachypelma albopilosum, Grammostola rosea, Eupalastrus campestratus ...) se poate face apucand tarantula de cefalotorace, intre perechile 2 si 3 de picioare.
Nu recomandam manipularea tarantulelor cu mana goala, din trei motive: muscatura poate fi deosebit de neplacuta, respectiv perii urticanti produc iritatii ale pielii. De asemenea, in momentul muscaturii, reactia imediata va fi scaparea tarantulei din mana, ce poate duce la moartea acesteia, chiar de la inaltimi mici, de 30-40 cm.
DESI SE CONSIDERA CA MAJORITATEA SPECIILOR DE TARANTULE NU AU UN VENIN CU MULT MAI TOXIC DECAT O ALBINA, INSUFICIENTA STUDIILOR DETALIATE IN ACEASTA PRIVINTA INVITA LA ADOPTAREA UNUI GRAD RIDICAT DE PRUDENTA IN CEEA CE PRIVESTE MANIPULAREA ACESTOR ANIMALE. DE ASEMENEA, RISCUL UNEI REACTII ALERGICE DECLANSATE DE VENIN IN CAZUL PERSOANELOR SENSIBILE, FARA CA ACESTEA SA CUNOASCA DINTR-O EXPERIENTA ANTERIOARA ACEST LUCRU, NE INDREPTATESTE SA ATRAGEM ATENTIA ASUPRA IMPLICATIILOR MAI MULT SAU MAI PUTIN GRAVE PE CARE LE POATE ADUCE IN VIATA NOASTRA MENTINEREA IN CAPTIVITATE A UNUI ANIMAL VENINOS.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu