vineri, 17 decembrie 2010

Naparlirea tarantulelor







In perioada de naparlire trebuie sa se urmareasca cu atentie evolutia tarantulei. Naparlirea este cea mai importanta si totodata cea mai critica perioada din viata fiecarei tarantule.
Pe baza experientei si analizelor de pe parcursul mai multor ani de crestere a arahnidelor in captivitate s-au descoperit 3 factori (probleme) care se manifesta in perioada de naparlire si imediat dupa naparlire .Trebuie sa se remarce faptul ca rezultatul procesului de naparlire este fie trecerea tarantulei intr-o alta varsta, fie pierderea unor membre, fie moartea „din motive necunoscute”.
Prima problema consta in particularitatile transferului de apa la tarantule. Organismul tarantulelor este compus din apa in proportie de 70%. Stewart si Martin (1970) sustineau ca o mare parte a rezervelor de apa ale unei tarantule sunt utilizate in procesul fiziologic de naparlire si ca daca tarantula este deshidratata din anumite motive, atunci sunt necesare surse aditionale de umezeala din mediul inconjurator pentru a asigura succesul naparlirii.
In perioada de naparlire este necesara pastrarea unui nivel ridicat de umididate spre deosebire de conditiile normale, mai ales daca starea sanatatii tarantulei este precara. Asadar este bine sa se pulverizeze apa calda in terariu cu cateva zile inainte de naparlire.
A doua problema legata de naparlirea tarantulelor apare la exemplarele mai batrane. Cel mai mare pericol este ca tarantulele sa nu poata sa-si extinda picioarele prin inelele vechiului exoschelet, durata procesulului de naparlire crescand considerabil. Vechiul exoschelet se usuca treptat si strange invelisul nou-format care isi pierde caracteristicile elastice, iar trecerea picioarelor prin inelele vechiului exoschelet devine imposibila.
In acest caz se poate ajuta tarantula prin fixarea unei cantitati mici de glicerina pe exoschelet care va determina slabirea acestuia si va da posibilitatea trecerii libere a picioarelor.
In sfarsit, o alta problema care poate crea dificultati procesului de naparlire legata de deteriorarea vechiului exoschelet. Daca s-a format o cicatrice ca urmare a unei lovituri, in acel loc se va produce suturarea vechiului exoschelet cu cel nou.In acest caz tarantula va indeparta piciorul afectat care va fi regenerat.In pozele de mai sus avem exemplul naparlirii la un exemplar de Theraphosa blondi.

Manipularea tarantulelor



In cazul adultilor, cea mai usoara metoda este urmatoarea: se ia o sticla de plastic careia i se elimina portiunea de la baza, obtinandu-se astfel un clopot.
Cu ajutorul unui betisor lung (creion, pensula, etc), se ghideaza tarantula spre interiorul sticlei. Portiunea deschisa a „clopotului” poate fi blocata cu un capac, o carte, etc.
Pentru scoaterea tarantulei din sticla, se desface capacul de la gura recipientului, ghidandu-se (prin atingeri usoare cu ajutorul betisorului) tarantula spre baza „clopotului”.
Manipularea adultilor din speciile mai putin agresive (Brachypelma smithi, Brachypelma albopilosum, Grammostola rosea, Eupalastrus campestratus ...) se poate face apucand tarantula de cefalotorace, intre perechile 2 si 3 de picioare.
Nu recomandam manipularea tarantulelor cu mana goala, din trei motive: muscatura poate fi deosebit de neplacuta, respectiv perii urticanti produc iritatii ale pielii. De asemenea, in momentul muscaturii, reactia imediata va fi scaparea tarantulei din mana, ce poate duce la moartea acesteia, chiar de la inaltimi mici, de 30-40 cm.
DESI SE CONSIDERA CA MAJORITATEA SPECIILOR DE TARANTULE NU AU UN VENIN CU MULT MAI TOXIC DECAT O ALBINA, INSUFICIENTA STUDIILOR DETALIATE IN ACEASTA PRIVINTA INVITA LA ADOPTAREA UNUI GRAD RIDICAT DE PRUDENTA IN CEEA CE PRIVESTE MANIPULAREA ACESTOR ANIMALE. DE ASEMENEA, RISCUL UNEI REACTII ALERGICE DECLANSATE DE VENIN IN CAZUL PERSOANELOR SENSIBILE, FARA CA ACESTEA SA CUNOASCA DINTR-O EXPERIENTA ANTERIOARA ACEST LUCRU, NE INDREPTATESTE SA ATRAGEM ATENTIA ASUPRA IMPLICATIILOR MAI MULT SAU MAI PUTIN GRAVE PE CARE LE POATE ADUCE IN VIATA NOASTRA MENTINEREA IN CAPTIVITATE A UNUI ANIMAL VENINOS.

Tarantule

                                                                           Boli


Foarte putine studii s-au facut referitoare la bolile ce afecteaza tarantulele, iar tratamente sunt aproape inexistente. Din acest motiv trebuie respectate cu strictete toate conditiile de mediu necesare paianjenului.
1. Deshidratarea – este cea mai raspandita boala a tarantulelor crescute in captivitate.
Daca observati ca tarantula sta deasupra vasului cu apa sau chiar in el este un semn foarte clar ca mediul in care traieste este prea uscat. Acest lucru poate cauza ca la urmatoarea naparlire tarantula sa piarda un membru, sa se raneasca sau chiar sa moara.
Ridicati nivelul umiditatii din terariu stropind substratul si peretii acestuia cu cu apa, avand totodata grija ca vasul cu apa sa fie intotdeauna plin.
Daca tarantula este slabita si nu se poate misca singura, este necesar sa urmati urmatoarea procedura: asezati tarantula timp de o ora intr-un vas cu putina apa, astfel incat chelicerele si partea ventrala anterioara sa atinga direct apa sau asezata pe un servetel bine umezit. Este necesar ca acest lucru sa se faca cu maxima atentie pentru ca tarantula sa nu se innece. Procedura trebuie repetata odata la cateva zile pana cand animalul da semne ca si-a revenit.
2. Ranile – a 2-a problema a tarantulelor crescute in captivitate sunt ranile aparute pe corpul lor, in special ruperea membranei ce acopera abdomenul acestora, ca urmare a caderii de la inaltime. Exista cazuri cand ranirea a fost cauzata de muscaturile greierilor sau a soarecilor.
In cazul specimenelor mari pot aparea formatiuni sub forma unor hernii ca o consecinta a hranirii excesive si mentinerea lor pe un substrat dur.
Pentru a rezolva aceste probleme se poate acoperi rana cu un stat subtire de vaselina pentru a stopa curgerea hemolimfei si asezarea tarantulei intr-un recipient steril unde se va urmari progresul. In literatula de specialitate este recomandat ca rana sa fie pudrata cu faina si dupa aceea peste ea sa se aseaze o bucata de hartie igienica fina. Mai este recomandata si spray-erea ranii cu o solutie de antibiotic(neomicin). A NU se folosi iod sau alcool deoarece pot otravi tarantula.
3. Parazitii – atunci cand Tarantula este tinuta in conditii de umiditate ridicata si cu o ventilatie slaba pot aparea acei “paduchi” albi.
Acesti acarieni, desi inca nu s-a specificat daca sunt paraziti ce ataca tarantulele pot provoca probleme grave. Ei se pot aseza pe paianjen, cauzand stress. Ca rezultat al acestui stress tarantula nu va mai manca, organismul va slabi iar in final aceasta va muri. Totodata ei pot patrunde in caile respiratorii sau digestive ale tarantulei si sa cauzeze moartea acesteia.
In cazul aparitiei lor in terariu tarantula trebuie mutata imediat iar parazitii de pe corpul ei trebuiesc inlaturati cu un betisor cu vata.Aceasta procedura trebuia facuta cu foarte mare atentie deoarece stresseaza animalul, acesta devenind agitat, fiind dispus sa muste. Cand procedura a luat sfarsit tarantula se va aseza in tereriul gol, dupa ce acesta a fost dezinfectat.
Aceeasi actiune se va realiza si in cazul aparitiei viermilor, musculitelor sau a altor insecte.
Pentru a preveni aparitia parazitilor este necesara eliminarea din terariu a resturilor de mancare si a excrementelor, sa se realizeze o buna ventilatie a terariului si periodic substratul sa fie inlocuit.

                                                                     Hranirea




        
Toate tarantulele sunt strict pradatori si consuma doar hrana de provenienta animala.
Este cunoscut faptul ca in mediul lor natural tarantulele nu vaneaza decat animalele aflate in miscare, dar in captivitate s-a observat faptul ca atat exemplarele tinere cat si cele adulte ataca animalele aflate in repaus precum si segmente ale acestora cum ar fi carne de animale sau de peste.
Cel mai important principiu al hranirii tarantulelor consta in posibilitatea oferirii unei diete cat mai variate care sa nu ii puna in pericol sanatatea.
Frecventa meselor si dimensiunile hranei depind de varsta tarantulei.
In cazul cresterii intensive a exemplarelor tinere se recomanda metoda hranirii continue, de exemplu imediat dupa ce tarantula a consumat hrana i se ofera din nou. Daca se adopta o asemenea strategie combinata cu pastrarea la o temperatura crescuta tarantulele tinere cresc repede si vizibil cu fiecare naparlire.
Se recomanda hranirea tarantulelor de doua ori pe saptamana. Dimensiunile hranei nu trebuie sa depaseasca dimensiunile abdomenului.
Pe de alta parte hranirea intensiva a adultilor accelereaza procesul de imbatranire. Se recomanda hranirea acestora de maximum 2-3 ori pe luna.
Dieta tarantulelor aflate in captivitate este formata din: diferite specii de greieri, gandaci, viermi , lacuste, broaste, soparle mici, soareci nou-nascuti sau tineri.
Tarantula
Exista de asemenea posibilitatea hranirii tarantulelor cu alte nevertebrate sau vertebrate din natura, dar prin acest mod se pot instala paraziti sau se pot depozita pesticide in terariu care pot determina moartea tarantulei.
Se recomanda utilizarea acestei metode numai in cazuri de forta majora iar hrana trebuie colectata din zone nepoluate.
Trebuie sa se ia in considerare faptul ca tarantulele tinere sunt capabile sa traiasca fara apa si mancare cateva saptamani iar exemplarele mature pot trai cateva luni in conditii similare. Tarantulele uriase precum Theraphosa blondi pot renunta hrana cu 2-3 luni inainte de naparlire si nu vor reancepe sa manance decat dupa 1-2 luni de la naparlire. In cazul unui exemplar de Grammostola rosea crescut in conditii naturale s-a constatat ca perioada de refuz al hranei si al apei a durat jumatate de an.
Cateva sfaturi utile:
- Nu incercati sa hraniti o tarantula imediat inainte si dupa naparlire! In acest caz o insecta activa (de exemplu un greiere) nu va fi devorata, ci va distruge cuticula tarantulei, cu consecince grave asupra sanatatii paianjenului care vor dainui pana la moartea acestuia. Incercati de asemenea sa nu il deranjati si cu atat mai putin sa-l luati in mana.
- Este bine sa-i oferiti mancare tarantulei la cateva zile dupa naparlire, atunci cand exoscheletul aceasteia s-a intarit.
- Indepartati din terariu hrana care nu a fost consumata.
- Este de asemenea necesara mentinere igienei terariului si indepartarea tuturor resturilor organice (alimentare) dupa fiecare masa si a materiilor fecale.
Dupa cum s-a mentionat anterior, apa este vitala pentru tarantule. Pentru cresterea tarantulelor se recomanda asezarea unui recipient cu apa in terariu la nivelul solului de o dimensiune potrivita, astfel incat tarantula sa aibe posibilitatea de a se sprijini cu picioarele de marginea opusa a recipientului in momentul in care orificiul bucal atinge suprafata apei.
Se impune de asemenea schimbarea apei o data pe saptamana intrucat multe specii terestre arunca resturi de mancare precum si materii fecale in recipientul cu apa.
Puii de tarantule si exemplarele tinere pot fi tinute fara recipiente cu apa fiind suficient umezirea regulata a substratului.

joi, 9 decembrie 2010

Cabron

Dupa succesul piesei "Letz be friends", care a adunat peste 2.500.000 de vizionari doar pe canalul de Youtube HaHaHa Production, Cabron lanseaza in colaborare cu Don Baxter noul single denumit Femei.Produsa in studiourile HaHaHa Production, piesa Femei se distinge in peisajul hip-hop autohton printr-un sound clasic, de hip-hop autentic, dar si prin abordarea unui subiect sensibil cu profunzime si maturitate.

Piesa Femei reprezinta crezul meu cu privire la cele care sunt majoritare pe planeta. Este o oda adusa femeilor  si sper sa placa atat lor cat si barbatilor. Indraznesc sa cred ca piesa mea va avea mare priza la barbatii adevarati, adica la barbatii care iubesc femeile si la femeile care cred ca pot schimba lumea”, declara Cabron.

Cabron si-a inceput activitatea muzicala in anul 1999, cand a infiintat alaturi de Shobby trupa Codu’ Penal. Cativa ani mai tarziu Cabron se impune ca producator al lui Nico - artista pentru care a scris mai multe piese, printre care si Nu pot sa mai suport.

De-a lungul a 11 ani de cariera, Cabron are la activ numeroase colaborari de succes cu nume ca: La Familia, Morometzii, Don Baxter, Alex Velea, Grasu XXL sau Pacha Man.

Piesa Femei va fi inclusa pe viitorul album “AL(t)BUM” si va beneficia si de un videoclip.